Návrh zákona o ochraně veřejného zdraví

Velmi ráda jsem se připojila k senátnímu návrhu ke změně zákona o ochraně veřejného zdraví, který iniciovala paní senátorka Miluše Horská. Děti by podle návrhu už nepotřebovaly doklad o podrobení se očkování a lékařům by odpadla povinnost tuto skutečnost v posudku o zdravotní způsobilosti dítěte uvádět. Návrh také snižuje pokutu za přijetí neočkovaného dítěte do mateřské školy či jiné dětské skupiny z původních 500 000 na 30 000 Kč. Omezení přístupu do kolektivu neočkovaným dětem při dnešní míře proočkovanosti ztrácí smysl i vzhledem k faktu, že stejně přicházejí s ostatními dětmi do kontaktu po celý rok ve škole. ČR má jeden z nejpřísnějších systému očkování v Evropě, přitom proočkovanost je srovnatelná se zeměmi, jako je Německo, Velká Británie či Dánsko, které očkování svým občanům pouze doporučují.